varte s majklem

Ovocný dezert z tmavého žitného chleba (Rupjmaizes kartojums)- Lotyšsko

Ingredience

 

5 porcí

Korpus
4 plátky žitného chleba
1 čajová lžička mleté skořice
1 lžíce práškového cukru

Krém
250 g mascarpone (lze nahradit smetanovým sýrem)
250 ml těžké smetany (36% tuku)
3 lžíce práškového cukru
1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo 1 polévková lžíce vanilkového cukru)

Horní vrstva
300 g brusinkového džemu
1 lžíce práškového cukru

Ovocný dezert z tmavého žitného chleba (Rupjmaizes kartojums)- Lotyšsko

Postup přípravy receptu

Příprava

Korpus

Žitný chléb nakrájíme na menší kousky a spolu se skořicí a cukrem ho rozmixujeme v mixéru. Směs upražime a znovu rozmixujeme.

Krém

Do velké mísy přidáváme postupně všechny potřebné ingredience a vše rozmixujeme ručním mixérem.

Horní vrstva

Brusinkový džem smícháme s cukrem.

Finální příprava

Do servírovací sklenice na sebe vrstvíme korpus, krém a brusinky. Dle potřeby proces opakujeme. Dezert  necháme přes noc v lednici.

 

Veselé Vánoce vám všem!