varte s majklem

Kuřecí maso ve sladkokyselé máčce

Ingredience

Kuřecí kousky

4 kuřecí půlky

Kuřecí marináda
2 polévkové lžíce sladkého vína
1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 čajová lžička soli

Kuřecí těsto
450 ml vody
160 g mouky
60 g škrobu
1 polévková lžíce prášku do pečiva
1 čajová lžička soli
1 lžička mletého pepře

Zelenina
2 cibule
2 mrkve
3 papriky (červená, zelená a žlutá)
1 ananas (nebo 1 ananasová plechovka)

Sladkokyselá omáčka (autentická čínská)
180 ml vody
100 g cukru
3 lžíce octa (používám jablečný ocet, původní recept vyžaduje bílý ocet, který je silnější, ale ne tak zdravý jako jablečný ocet)
1 čajová lžička tmavé sójové omáčky
1/2 lžičky soli
2 polévkové lžíce škrobu (jakýkoli škrob)
2 kapky červeného potravinářského barviva

Na ozdobu

1 polévková lžíce pražených sezamových semen
1 zelená cibule (pouze zelená část)

Kuřecí maso ve sladkokyselé máčce

Postup přípravy receptu

Příprava

Kuřecí kousky

Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky. Smícháme si dohromady všechny ingredience na marinádu. Na konec do ní přidáme kuřecí nudličky a necháme je chvíli marinovat. Mezitím si připravíme těstíčko. Jeho příprava je opět velmi jednoduchá. Smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Mělo by mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Namočíme v něm namarinované kuřecí nudličky, které posléze smažíme dvakrát na slunečnicovém oleji.  Nejprve je smažíme o teplotě 150°C a podruhé zvýšíme teplotu smažení na 180°C. Nudličky tak budou krásně křupavé.

Sladkokyselá omáčka

Všechny ingredience smícháme dohromady a vaříme jí na maximální teplotu. Necháme ji chvíli odstát. Až ji budeme znovu používat přilijeme k ní trochu vody, protože mezitím, co ji necháme stát zhoustne.

Zelenina

Zelinou si nakrájíme na malé kousky a smažíme ji na slunečnicovém oleji na maximální  teplotu.

Finální příprava

Až nám zelenina během smažení změkne, přilijeme k ní omáčku. Vše necháme chvíli vařit a přidáme kuřecí kousky. Vše nakonec zamícháme. Servírujeme s rýží.