varte s majklem

Domácí kvásek a pšeničný a žitný kváskový chléb

Ingredience

Kvásek

Hladká mouka

 Teplá voda cca 40°C

1 lžíce medu

Chléb

400 g mouky (může to být pšeničná mouka nebo napůl pšeničná napůl žitná nebo napůl pšeničná napůl špaldová mouka nebo jiná kombinace, které dáváte přednost)

200 g kvásku 

230 ml vody

5 g soli (Ve videu mám nesprávnou hodnotu  10 g)

Špachtle lze koupit na 123darek.cz

Domácí kvásek a pšeničný a žitný kváskový chléb

Postup přípravy receptu

Příprava

Kvásek

Teplou vodu cca o 40°C nalijeme na hladkou mouku a přidáme 1 lžíci medu. Vše zamícháme. Mísu s kváskem přikryjeme streč fólií a necháme ji v místnosti o pokojové teplotě 2 dny. Po dvou dnech přidáme 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci žitné mouky a 1 lžíci vody. Necháme dva dny odpočinout. Tento proces zopakujeme ještě dvakrát a kvásek pak můžeme použít.

Pšeničný kváskový chléb

Všechny potřebné ingredience smícháme ve velké míse pomocí špachtlí. Těsto z mísy vysypeme na pracovní plochu a zpracováváme 2 až 3 minuty, dokud se nám těsto nespoj dohromady. Z těsta vytvoříme hladkou kouli. Velkou skleněnou mísu posypeme moukou a dáme do ní těsto. Těsto znovu posypeme moukou. Mísu zabalíme streč fólií a necháme těsto kynout 6 hodin v místnosti o pokojové teplotě. Po 6 hodinách těsto z mísy vyndáme na pracovní plochu a znovu ho zpracujeme do koule. Těsto dáme do ošatky řádně posypané moukou nebo do mísy s utěrkou, kterou také posypeme moukou, aby se na ní těsto nepřilepilo. Těsto necháme hodinu kynout. Pak vezmeme pekáč a dáme ho na ošatku nebo mísu a překlopíme. Za pomocí žiletky uděláme v chlebu řezy. Na pekáč nalijeme horkou vodu a dáme ho do trouby. Na rošt nad něj dáme pekáč s chlebem. Pečeme ccca 30 minut při 220°C.

Žitný kváskový chleb

Postup přípravy je úplně stejný jako v případě pšeničného chleba. Jen místo 400 g hladké mouky použijeme do těsta 200 g hladké mouky a 200 g žitné mouky. Místo do koule ho zpracujeme do oválného tvaru a před pečením ho potřeme vajíčkem a pokmínujeme.