varte s majklem

Kimchi: korejský fermentovaný salát

Ingredience

6 kg nádoba

Zelenina

2 hlavy čínského zelí
2 svazky zelené cibule
1 šiška bílá ředkve (nebo 3 kulaté)
4 velké mrkve

Omáčka

1 cibule
1 jablko
20 stroužků česneku
10 cm zázvoru
1 lžíce rybí omáčky
150 g korejské chilli papričky
2 lžíce rýžové mouky
2 lžíce třtinového cukru
350 ml vody
250 g soli

Kimchi: korejský fermentovaný salát

Postup přípravy receptu

Příprava

Zelenina

Zelí nakrájíme na malé kousky, osolíme a dáme ho do misky. Necháme ho hodinu změknout. Ostatní zeleninu nakrájíme na malé kousky.

Omáčka

Do hrnce dáme vařit vodu. Přidáme cukr a rýžovou mouku. Zamícháme. Česnek, zázvor a cibuli nakrájíme na malé kousky a rozdrtíme v mixéru. Přidáme sůl, rybí omáčku a korejské chilli papričky. Na závěr přidáme rýžovou směs.

Finální příprava

Zelí dvakrát umyjeme ve studené vodě a vysušíme. Přídáme k němu ostatní ingredience a řádně zamícháme. Kimchi nandáme do nádoby. Nádobu jím naplníme a necháme volné 3 až 4 cm pod okrajem nádoby, poněvadž Kimchi bude pracovat. Nádobu nesmíme úplně uzavřít, proto vršek přikryjeme streč fólií a uděláme v ní díry, aby mohl unikat vzduch. Pod nádobu dáme ještě tác nebo nějaký talíř a necháme kimchi fermentovat 3 dny v místnosti o pokojové teplotě. Pak ho dáme na 3 týdny do lednice, to už můžeme nádobu uzavřít.