varte s majklem

Bábovka z kynutého těsta

Ingredience

300 ml mléka

210 g másla

2 střední vejce

660 g hladké mouky

100 g cukr krystal

1/2 lžičky soli

20 g čerstvé droždí 1

50 g hrozinek namočených v likéru Kirsch (nebo v rumu)

Celé mandle na ozdobu

4 polévkové lžíce práškového cukru na závěrečnou dekoraci

Pomůcky: forma na bábovky, škrabky na těsto a chladící nerezová mřížka

Vše je možné zakoupit na 123darek.cz

Bábovka z kynutého těsta

Postup přípravy receptu

Příprava

Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy nalámeme droždí. Přilijeme teplé mléko (40°C), přidáme cukr a mouku. Vše zámícháme. Mísu přikryjeme streč fólií a dáme ji do trouby nastavené na 45°C. Do pánve nalijeme mléko, přidáme cukr a nakonec máslo nakrájené na kousky, které necháme rozehřát. Do velké mísy dáme vejce, přidáme směs z pánve a kvásek vyndaný z trouby. Vše zamícháme. Přidáme první polovinu mouky. Zamícháme. Přidáme druhou polovinu mouky a znovu zamícháme. Až těsto ztuhne vyklopíme ho z mísy a zpracováváme těsto cca 3- 4 minuty, dokud nepřestane lepit. Vrátíme ho zpátky do mísy a přikryjeme streč fólií. Dáme ho do trouby zapnuté na 45°C. a necháme ho tam, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Formu promažeme slunečnicovým olejem a na dno dáme mandle. Hrozinky přecedíme a zapracujeme do nakynutého těsta. Těsto nandáme do formy a dáme ho do trouby zapnuté na 45°C. Jakmile těsto vystoupá nad okraj formy, přepneme teplotu na 180°C a pečeme 40 minut. Upečenou bábovku vyklopíme z trouby a posypeme moučkovým cukrem.