varte s majklem

Pečená vepřová koruna

Ingredience

Vepřová koruna

2 kg vepřových žebírek

3 lžíce sladké papriky

1 lžíce česnekového granulátu

1 lžíce uzené papriky

1 lžíce římského kmínu

1/2 lžíce pepře

1 lžíce sušeného tymiánu

Příloha

1 kg brambor

1 kg cibule

1/2 kg mrkve

1/2 lžíce soli a pepře

2 lžíce sušeného tymiánu

75 ml olivového oleje

Pepřová omáčka

2 lžíce másla

1/5 lžíce mouky

1/2 lžičky soli 100 gr. zeleného pepře

1/4 lžičky skořice, zázvoru a muškátového oříšku

1 litr domácího vývaru

Pečená vepřová koruna

Postup přípravy receptu

Příprava

Žebírka

Ingredience na směs z koření smícháme dohromady a žebírka ve směsi obalíme. Doprostřed žebírek dáme misku, aby nám koruna držela tvar a vlijeme do misky ještě vodu. Pečeme při 150°C a cca hodinu. Až maso vyndéme přikryjeme ho alobalem a necháme odpočinout.

Příloha

Brambory omyjeme a nakrájíme. Cibuli a mrkev také oloupeme a nakrájíme. Zeleninu smícháme s kořením a přilijeme trochu oleje. Dáme péct do trouby. Kapustyičky povaříme ve vodě asi 2 minuty, a pak je ihned hodíme do studené vody a dále je orestujeme na pánvi.

Pepřová omáčka

Plotnu udržujeme na střední teplotě a na pánvi necháme zezlátnout máslo, přidáme mouku a postupně ostatní přísady.  Nakonec přilijeme výpek z vepřové koruny.

Finální příprava

Vepřovou korunu servírujeme se zeleninovou přílohou, vepřovou omáčkou nebo s brusinkami.