varte s majklem

Rybí knedlíky s krevetami ve smetanové omáčce (Quenelles)

Ingredience

Pro 4 osoby

Knedlíky

225 g. hladké mouky

225 g. másla

5 malých vajec

215 g. štiky

Omáčka

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce slunečnicového oleje

1 cibule

1 lžíce rajčatového protlaku

250 ml smetany

300 ml bílého vína

30 ml koňaku

Sůl, pepř

6 velkých nebo 12 malých krevet

 

Rybí knedlíky s krevetami ve smetanové omáčce (Quenelles)

Postup přípravy receptu

Příprava

Knedlíky

Do hrnce dáme mléko a máslo a až se to začne vařit, přidáme mouku a mícháme, dokud se nám těsto nepřestane lepit k hrnci. Těsto z hrnce vyklopíme a rozprostřeme jej do obdelníkové placky a necháme vychladnout. Než nám těsto vychladne vykostíme rybu a rozdrtíme jí v mixéru. Do mixéru k rybě přidáme vychladlé těsto, vejce a 175 g. rozpuštěného másla a vše pořádně rozmixujeme. Ze vzniklého těsta si vytvarujeme knedlíky a vaříme 10 minut z každé strany. 

Omáčka

Do hrnce nalijeme vodu, přilijeme bílé víno a přidáme na kousky nakrájenou cibuli a krevety. Vaříme  cca 10 minut, dokud krevety nezískají oranžový nádech. Vznikne nám vývar, který přecedíme. Krevety a cibulku zatím nepoužijeme a dáme je stranou. Do hrnce dáme olej, máslo a až to zezlatne přidáme mouku a mícháme. Vznikne nám jíška. Pomalu přidáme k jíšce vývar, cibulku z vývaru,smetanu a rajčatový protlak. Vše rozdrtíme v mixéru. Nakonec omáčku osolíme, opepříme a vrátíme na plotnu a přidáme krevety z vývaru.

Finální příprava

Knedlíky dáme na pekáč a přelijeme je omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.