varte s majklem

Zapečený lilek plněný kořeněnou masovou směsí

Ingredience

5 porcí

5 lilků

800 g hovězího libového masa

500 g pasírovaných rajčat

2 lžíce rajčatového protlaku

2 kuličky mozzarely

1 cibule

 2 stroužky česneku

10 velkých žampiónů

1/2 lžíce soli a pepře

1 lžíce saturejky (můžeme nahradit sušeným tymiánem)

10 lžic strouhaného parmazánu

20 listů bazalky

100 ml extra panenského olivového oleje

100 ml červeného vína

Zapečený lilek plněný kořeněnou masovou směsí

Postup přípravy receptu

Příprava

Lilky

Lilky si omyjeme a překrojíme na poloviny. V jejich dužinách vytvoříme mřížku. Do misky nalijeme olivový olej, přidáme sušený tymián (saturejku) a sůl. Touto směsí lilky potřeme a dáme péct do 200ºC předehřáté trouby na cca 40 minut.

Masová směs

Žampióny rozkrájíme na větší kousky. Česnek utřeme se solí. Cibuli rozmixujeme. Maso smažíme na rozpáleném slunečničovém oleji. Osolíme a opepříme ho. Přidáme žampióny, cibuli, čenek, víno, rajčatový protlak a pasírovaná rajčata. Vaříme asi 10 minut.

Chléb k servírování

Chléb potřeme směsí, kterou jsme potírali lilky a dáme osmahnout na pánvi.

Finální příprava

Lilky vyndáme z trouby a plníme je masovou směsí. Navrch přidáme mozzarelu a strouhaný parmazán. Necháme zapéct asi 4 minuty, aby sýr udělal krustu. Servírujeme s chlebem.