varte s majklem

Staročeská grilovaná vepřová žebírka

Ingredience

Hlavní ingrediencí jsou 3 kg žebírek

Marináda

1 velká cibule

10 stroužků česneku

2 velké lžíce mletého kmínu 

velká lžíce soli a pepře

Zelí

1 velká cibule 

3 velká jablka

2 až 3 lžíce cukru

1/2 litru bílého vína

1 lžíce oleje

sůl

 

Staročeská grilovaná vepřová žebírka

Postup přípravy receptu

Příprava

Marináda

Oloupeme česnek a cibuli, které nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme v mixéru. Dále vezmeme kmín a rozemeleme ho. Nakonec přidáme sůl. Trochu marinády si necháme na později.

Zelí

Jablka a cibuli oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme. Cibuli osmažíme v hrnci na troše oleje. Zalijeme vínem a přidáme jablka a zelí. Zelí vaříme půl hodiny.

Finální příprava

Žebírka potřeme marinádou, zabalíme do alobalu a necháme je nejlépe přes noc marinovat v lednici. žebírka poté grilujeme při 150 °C.  Ke konci grilování vyndáme žebírka z alobalu a potřeme je zbylou marinádou, do které přidáme trochu oleje. Žebírka vrátíme zpět na gril a necháme je tam, dokud nevytvoří krustu. Hotová žebírka můžeme podávat se zelím.