varte s majklem

Langoše

Ingredience

Těsto na langoše

1,2 kg hladké mouky
1 balení čerstvého droždí
1 lžíce soli
4 lžíce extra panenského olivového oleje
4 lžíce jogurtu (2%)
500 ml teplé vody

 Sýr Liptauer (Liptovský)

125 g Brynzy

125 g ricotty nebo tvarohu

75 g měkkého másla

100 g zakysané smetany

2 lžice sladké papriky

1 lžička kajenského pepře

1 cibule (strouhaná)

1 lžíce kapary (12 kuliček)

1 stroužek česneku

1 sardelka v oleji

1 lžíce dijonské hořčice

1 čajová lžička mletého kmínu

1/2 lžičky soli

1 lžička čerstvě mletého pepře

Tzatziki omáčka

1 okurka- oloupaná a strouhaná

400 g řeckého jogurtu

4 stroužky lisovaného česneku

50 g nasekaného čerstvého kopru

1/2 lžičky mořské soli

Langoše

Postup přípravy receptu

Příprava

Těsto

V okamžiku, kdy se ve směsi začnou tvořit bublinky, smícháme ji s olivovým olejem, jogurtem a půl litrem teplé vody. V jiné míse smícháme kilogram mouky se lžičkou soli. Mouku pomalu přisypáváme do směsi kvásku, až nám vznikne těsto, které rukama zpracujeme na válu posypaném trochou mouky. Z těsta vyrobíme kouli, jejíž kraje přehneme do spod, aby nám na vrchu vznikl hladký bochánek. Vnitřek nejlépe skleněné mísy polijeme olivovým olejem, vložíme bochánek a potřeme ho taktéž olivovým olejem. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ho nabobtnat na teplém místě, stačí cca půl hodiny.
V okamžiku, kdy se nám jeho objem zdvojnásobil, části těsta o hmotnosti 250g opět zpracujeme na menší bochánky (stejně jako u předchozího těsta), vložíme na plech a dalších 15 minut necháme v teple ležet.

Vytvoříme si placičky ,které proťukáme prsty a pak smažíme v rozehřátém oleji na pánvi. Smažíme z obou stran. Vyjmeme z oleje a osušíme papírovou utěrkou.

Liptauer

Utřeme si česnek s olivovým olejem. Touto směsí si potřeme langoše a navrh dáme zakysanou smetanu a ozdobíme rajčaty nebo jarní cibulkou.

Tzatziky 

Smícháme všechny ingredience a klademe na langoše. Zdobíme dle chuti

Pro více variant se můžete inspirovat ve videonávodu

Dobrou chuť