varte s majklem

Whoopie pie- čokoládové koláčky

Ingredience

20 whoopie koláčků - sendvičů
250 g hladké mouky 
75 g kakaového prášku
1 lžička prášku do pečiva 
1/4 lžičky jedlé sody 
Špetka soli 
180 g másla 
150 g cukru (krystal) 
1 vejce 
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 lžíce vanilkového cukru
60 ml podmáslí nebo 5 lžic bílého jogurtu
120 ml vlažné vody
1 velká lžíce instantní kávy
Náplň – marshmallow krém
220 g cukru krystal
80 ml studené vody 
2 bílky
1/4 lžička vanilkového extraktu nebo lžíce vanilkového cukru
Špetka soli

Whoopie pie- čokoládové koláčky

Postup přípravy receptu

Příprava koláčků

 Předehřejeme troubu na 175 stupňů (horkovzdušná) nebo na 180 stupňů (normální trouba). 
Ve velké míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.  V mixéru (můžete také použít ruční mixer) našleháme máslo a cukr. Pak přidáme vejce a nakonec ostatní ingredience. V odměrce smícháme vlažnou vodu a kávu a přidáme k našlehanému máslu s cukrem a ostatními ingrediencemi. Do mixéru při nízké rychlosti míchání přidáme po malých dávkách směs mouky, kakaa, prášku do pečiva, jedlé sody a soli. 
Cukrářský zdobící sáček s kulatým koncem naplníme směsí těsta a vyrobíme tvar koláčku podle vlastního uvážení. Doporučují se ale 3 cm široká kolečka (s mezerou 5 cm mezi kolečky, protože kolečka při pečení nabudou na objemu i do šířky). Navlhčenými prsty uhladíme špičky koláčků. Pečeme 10 minut po várkách. Pak vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout. 
 

Náplň

Do středně velkého hrnce nalijeme vodu a nasypeme cukr. Bez míchání počkáme, až se voda začne vařit, pak ztlumíme oheň na minimum a necháme vařit cca 5 minut, až nám vznikající sirup zhoustne. 
Mezitím necháme šlehat bílky se solí asi 2,5 minuty. Přidáme vanilkový cukr. Pak snížíme rychlost míchání na nízkou a pomalu přilíváme sirup, mixujeme asi 5-6 minut, ale směs nám musí zůstat ve formě pěny. Zvýšíme rychlost šlehání na střední až vysokou a šleháme, až nám náplň ztuhne a drží tvar. Barvu marshmallow krému můžeme upravit potravinářským barvivem. 
Whoopie pie pak tvoříme jako sendvič, na plochou stranu koláčku naneseme přiměřené množství krému, který pak plochou stranou druhého koláčku zase přikryjeme.