varte s majklem

Falafel

Ingredience

20 falafelů

125 g sušené cizrny (cizrnu namočíme do vařicí vody přes noc v poměru 2 voda ku 1 cizrna) cizrna se nevaří!

1 středně velká cibule

1 šálek čerstvé petrželové nati

 5 lžic hladké mouky

1 lžička česnekového granulátu, koriandru, mletého zázvoru, skořice a soli

1/2 lžičky černého pepře

1/2 lžičky bílého pepře

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

5 lžic studené vody

Tahini omáčka

10 lžic tahini

10 lžic studené vody

Šťáva z 1 citronu

2 stroužky drceného česneku 

1 lžička soli

FalafelFalafel

Postup přípravy receptu

Příprava

Falafel

V mixéru si umixujeme všechny ingredience na falafel. Struktura falafelu musí být hrubá. Dáme jej do lednice po dobu 1 hodiny. Ve fritovacím hrnci nebo v hrnci se slunečnicovým olejem si rozehřejeme olej na maximum,který musí být velmi horký, aby falafel nenasákl olej. Otestujeme špejlí, zda-li je olej připraven ke smažení. Nyní jsme připraveni smažit. Použijeme 2 lžíce, abychom vytvořili falafel karbanátky. Osmažíme falafel 2 až 3 minuty z každé strany. Po usmažení první várky snížíme teplotu o 20%. V tomto bodě je olej velmi horký a není potřeba ho přepálit.

Omáčka Tahini

Příprava omáčky je velmi jednoduchá. Smícháme výše uvedené ingredience dohromady a dáme omáčku na jednu hodinu do lednice. 

Finální příprava

Vezmeme jeden pita chléb a rozřízneme ho tak, aby nám vznikla kapsa. Kapsu otevřeme a po jednom vkládáme ingredience a zeleninu podle chuti. Já rád používám plátky rajčat, plátky kyselé okurky, salátové listy a zelenou cibulku. Nakonec přidám 3 falafely a  2 lžíce tahini omáčky.

Dobrou chuť!