varte s majklem

Originální ITALSKÁ pizza

Ingredience

8 pizz o průměru 30 cm
1,2 kg univerzální mouky
1 balení čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
1 lžička soli
4 lžíce extra panenského olivového oleje
4 lžíce 2% bílého jogurtu
500 ml teplé vody

Použití: 250g těsta pro každou pizzu

Originální ITALSKÁ pizza

Postup přípravy receptu

Příprava

V okamžiku, kdy se ve směsi začnou tvořit bublinky, smícháme ji s olivovým olejem, jogurtem a půl litrem teplé vody. V jiné míse smícháme kilogram mouky se lžičkou soli. Mouku pomalu přisypáváme do směsi kvásku, až nám vznikne těsto, které rukama zpracujeme na válu posypaném trochou mouky. Z těsta vyrobíme kouli, jejíž kraje přehneme do spodu, aby nám na vrchu vznikl hladký bochánek. Vnitřek nejlépe skleněné mísy polijeme olivovým olejem, vložíme bochánek a potřeme ho taktéž olivovým olejem. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ho nabobtnat na teplém místě, stačí cca půl hodiny. 
V okamžiku, kdy se nám jeho objem zdvojnásobil, části těsta o hmotnosti 250g opět zpracujeme na menší bochánky (stejně jako u předchozího těsta), vložíme na plech a dalších 15 minut necháme v teple ležet. 
Když se nám znovu zvětší jejich objem, přendáme bochánek na kruhový plech o průměru 30 cm a těsto postupně roztahujeme od středu do okraje plechu. Na těsto přidáme omáčku a ingredience podle své chuti (popř. se můžete inspirovat ve videu). Pokud máte pec, pečeme klasickým způsobem – až roztaje sýr a pořádně opečou kraje. Pokud pec nemáte, horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 250 stupňů a pečeme zhruba 5 minut.