varte s majklem

Dortová lízátka

Ingredience

25 lízátek

125 g hladké mouky

125 g cukru

60 g másla

60 g bílého jogurtu nebo 80 ml podmáslí

1 lžíce kakaa

1 vejce

1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový extrakt

Špetka soli

1 lžíce octa

1 lžička jedlé sody

Červené potravinářské barvivo, doporučeno 100 % přírodní

Dortová lízátka

Postup přípravy receptu

Příprava

Na přípravu dortových lízátek si nejprve smícháme všechny ingredience výše uvedené dohromady, na závěr přidáme ocet a sodu . Těsto si vylijeme do pekáče (je potřeba natřít pekáč máslem). Pečeme při teplotě 175°C po dobu cca 15 minut .
Jakmile se lízátka upečou, vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout. Když je základ na lízátka studený, rozdrobíme jej na malé drobečky, do kterých přidáme 3 polévkové lžíce meruňkového džemu. Dobře jej promícháme. Ze směsi by měla vyjít modelovací hmota. Následně si uděláme malé kuličky o průměru asi 2 cm (to by mělo udělat asi 25 kuliček). Můžeme kuličky dát do mrazáku na 10 minut, aby nám ztuhly. Mezitím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládové lupínky .

Finální příprava

 Ponoříme špičku plastové tyčinky do rozpuštěné čokolády a namáčíme cca 1,5 cm v čokoládové směsi. Zatímco držíme tyčinku na druhém konci, ponoříme kuličky do čokolády a následně hned vyndáme. Necháme přebytečnou čokoládu okapat a ihned můžeme na mokrou čokoládu klást dekoraci podle našich představ. Napícháme hotová lízátka do polystyrenu, tak aby stála samostatně a necháme je oschnout.

Dobrou Chuť!!!