varte s majklem

Dýňový koláč

Ingredience

800 g dýně

200 ml šlehačky

200 g hnědého cukru

4 vejce

1 balení listového těsta

Koření

¼ lžičky muškátového oříšku

¼ lžičky nového koření

1 lžička skořice

Kůra z 1 citrónu

Špetka soli

Dekorace

šlehačka (na šlehání)

Dýňový koláč

Postup přípravy receptu

Příprava

Začneme tím, že nakrájíme dýni na malé kousky, dáme je na pekáč, vezmeme alobal a pekáč překryjeme.

Pekáč na koláč vymažeme máslem a vložíme balení listového těsta. Těsto vidličkou opatrně propícháme, aby se nenafouklo. Na těsto položíme voskový papír a na něj nasypeme suché fazole, nebo cokoliv těžkého, abychom těsto zatížili. Nyní dáme těsto do trouby na horní příčku a na dolní příčku dáme dýni. Troubu zapneme na 180 stupňů a dáme péct na třicet minut. Po půl hodině vyndáme korpus i dýni a zavřeme troubu, jelikož za chvíli dáme koláč péct znovu.

Kousky dýně mezitím vyndáme z mísy a rozmixujeme je mixérem. Do mísy dáme čtyři vejce, hnědý cukr a dáme šlehat. K tomu přidáme muškátový oříšek, nové koření, skořici, špetku soli a kůru z citronu. Nakonec přidáme směs z dýně.

Pro dochucení přidáme ještě šlehačku a finální směs nalijeme do korpusu. Ten dáme znova péct na 160 stupňů a na 30 minut. Vytáhneme z trouby a necháme ho vychladnout další půl hodiny. Můžeme ho ještě ozdobit šlehačkou a moučkovým cukrem, aby koláč byl sladký.