varte s majklem

Bavorské sýrové ŠPETZLE

Ingredience

500 g hladké mouky

6 středních vajec

250 ml vody

1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

1 lžička soli

Sýr Bergkäse nebo zralý Gouda

4 cibule

2 lžíce oleje

50g másla

Bavorské sýrové ŠPETZLEBavorské sýrové ŠPETZLE

Postup přípravy receptu

Příprava

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V míse ji posypeme hladkou moukou a dobře obalíme. Použitím cedníku se pak zbavíme nepotřebného množství mouky. Na rozpáleném oleji smažíme nejprve z jedné strany, a když nám to zhnědne, otočíme, aby nám cibule zezlátla ze všech stran. Hotovou cibuli dáme do cedníku, který je vystlaný papírovým ubrouskem, ať se zbavíme přebytečného tuku.

Na přípravu špetzlí v míse rozmícháme vajíčka, zalijeme vodou, přidáme sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Za stálého míchání pak přisypáváme mouku, až nám vznikne hustší těsto.

Do osolené vařící vody, pomocí struhadla na špetzle, ‚nastrouháme‘ těsto (díky tomu struhadlu nám vznikne tvar podobný haluškám). Vaříme po várkách, vždy když nám špetzle vyplavou na povrch, vytáhneme a necháme vychladnout v míse se studenou vodou. Po vychladnutí je přemístíme do suché mísy.

Na rozžhaveném oleji s máslem krátce osmahneme špetzle a přidáme nastrouhaný sýr. V okamžiku, kdy se sýr roztaje, servírujeme s osmaženou cibulí.