varte s majklem

Francouzské Makronky

Ingredience

Makronky

300 g mandlové mouky nebo mletých mandlí

300 g moučkového cukru

220 g vaječných bílků (ne vytažených z ledničky, nejlépe pokojové teploty)

1/4 lžičky soli

300 g cukru krystal

70 g vody

potravinářské barvivo

Krémová náplň

500 g mascarpone

1 kg moučkového cukru

250 g másla (opět pokojové teploty)

Potravinářské barvivo

Francouzské Makronky

Postup přípravy receptu

Příprava

Mandle prosejeme přes síto, abychom se zbavili velkých kusů. To samé uděláme i s moučkovým cukrem. Dále k mandlím a cukru přidáme 110g bílků a zamícháme. Výslednou hmotu necháme být a připravíme si sirup.

Do pánve dáme vodu, cukr, zamícháme a přivedeme k varu. Necháme vařit cca tři minuty, načež vypneme sporák.

Mezitím začneme šlehat zbytek bílků. Až nám ztuhnou, pokračujeme ve šlehání cca dalších 5 – 6 minut a postupně přidáváme sirup. Se šleháním přestaneme v okamžiku, kdy nám bílek kompletně ztuhne. Můžeme přidat špetku soli, aby nám to lépe ztuhlo. Směs pomalu promícháme s mandlovou hmotou, kterou jsme předtím nechali stát.

Když máme směs hotovou, rozdělíme ji na tolik kusů, kolik chceme barev. Poté přidáme do každé mísy kapku barviva. Připravíme si pekáč, voskový papír a papírové šablony na kolečka (jaké chceme). Když máme makronky na pekáči, je důležité dvakrát nebo třikrát lehce bouchnout pekáčem o pult. Dále necháme makronky asi 15 minut ležet, aby se nám vysušil povrch. V okamžiku, kdy je efekt docílen, vložíme makronky na 10 minut do trouby rozehřáté na 150 stupňů. Když je vyndáme, je dobré je nechat zhruba 20 minut

Mezitím se pustíme na krém. Smícháme mascarpone, cukr, máslo, začneme šlehat, ale musíme přidávat cukr, abychom docílili správné hustoty. Následně přidáme ke krému barvivo a zamícháme. Jako poslední krok, vyplníme makronky krémem.