varte s majklem

Velikonoční mazanec

Cítíte tu vůni? Zkuste si také upéci tradiční velikonoční mazanec, který nesmí chybět na tyto svátky ani na snídani. Lahodný a vláčný, to jsou jeho ojedinělé vlastnosti, které zbožňuje naprosto každý.

Tady je recept pro inspiraci, neváhejte a zkuste ho také :)

Dobrou chuť

Příprava

Začneme s přípravou kvásku. V malé skleněné misce si rozlámeme droždí na malé kousky, přidáme  polovinu mléka, 2 polévkové lžíce cukru, 2 lžíce hladké mouky, Smícháme všechny ingredience, přikryjeme fólií a dáme do předehřáté trouby při teplotě 45°C. Necháme v troubě cca 5 minut. Směs zhoustne a takto nastartujeme proces kynutí. Do velké skleněné mísy přidáme rozpuštěné máslo (z mikrovlnné trouby, ale máslo má být vlažné a né horké), mascarpone a cukr. Dobře promícháme . Potom přidáme kvásek, který vyndáme z trouby a přidáme všechny ostatní přísady a promícháme. Přidáme pouze polovinu mandlí. Pořádně zamícháme, přikryjeme folií a dáme do trouby při teplotě 45 °C.  (trvá 40 minut až 1 hodinu). Poté co těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyndáme z trouby a dáme na pečicí papír. Přidáme čokoládové čipsy a  zamícháme. Všimněte si, že těsto je lepkavé. Rozdělíme si  těsto na 3 stejné části a uděláme 3 stejně dlouhé prameny. Spleteme  3 prameny jako když se plete copánek,který vložíme do pečící formy Jestli-že  dáme věnec na pečicí plech bez stěn, tak se těsto rozjede do boků a to nechceme. Pokud nemáte tak velkou formu, použijte hliníkovou fólii a vyrobte zeď kolem věnce .Do středu věnce je třeba dát kulatou formu na pečení, protože je důležité, aby měl tvar věnce. Poté si  smícháme 1 vejce, 2 lžíce mléka a 1 lžíci moučkového cukru, dobře promícháme a pomocí štětce pomažeme věnec. Posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v  předehřáté troubě na 160°C po dobu asi 30 minut.

Špejlí zkontrolujeme zda je těsto uvnitř hotové (nesmí špejle lepit). 


Dobrou chuť!!!

Velikonoční mazanec